آیت الله سید حسین صدر، از علمای دینی سرشناس حوزه علمیه عراق است که دیدگاههایی نواندیشانه و اصلاحگرانه در حوزه دین، جامعه، سیاست و روابط میان آنها دارد.
متن زیر گزیده ای از گفتگوی حضوری دکتر علی معموری با ایشان است که در تاریخ 30 آوریل (دهم اردیبهشت) سال جاری در دفتر ایشان در شهر کاظمین انجام شده است. متن عربی و فارسی این مصاحبه، پس از تأیید ایشان در اختیار سایت دین آنلاین قرار گرفته است که می توانید متن کامل مصاحبه را در لینک زیر بخوانید:
دین آنلاین - گفتگو با آیتالله سید حسین صدر درباره منزلت انسان، دولت دینی، حقوق اقلیتها و...
با توجه به مباحثي كه اخيرا مجتهد شبسترى و ملكيان در ايران مطرح كرده اند مطالعه این مصاحبه جالب است:
چند ماه قبل درباره ضرورت تعامل نیکو با بهائیان فتوایی بیسابقه در فقه اسلامی صادر کردید. این در حالی است که بهائیان بنا به نگرش رایج فقهی مرتد به حساب آمده و اساساً از اهل کتاب هم نیستند. به لحاظ فقهی چطور به این نظر رسیدید؟
تعامل نیکو با دیگران منحصر به ادیان خاصی نیست؛ چرا که همه ما در انسان بودن مشترک هستیم. چنان که قرآن همه ما را با عنوان «بنی آدم» خطاب میکند و بنا به گفته امام علی علیه السلام نیز مردم دو دستهاند: یا برادر دینی تو هستند یا در خلقت نظیر تو به شمار میروند.
این که با پیروان دین مشخصی موافق نیستم، به معنای آن نیست که حق دارم آنان را از حقوق انسانی طبیعی یا حقوق ملیشان به عنوان فرزندان این یا آن وطن محروم کنم. دین بر ما واجب کرده است که با انسانها حتی با دشمنانمان با عدل و مساوات تعامل کنیم؛ آن چنان که خداوند فرموده: «کینهورزی گروهی، شما را واندارد بر این که عدالت نکنید؛ عدالت کنید! که آن به تقوا نزدیکتر است.»
آن چه از نصوص دینی در مورد مسئله ارتداد فهمیده میشود، فقط منطبق بر تمرد بر قوانین همراه با انجام اعمال قتل و چپاول است؛ آنطور که در جاهلیت عادت بعضی قبایل بدوی بود و به همین جهت میبینیم که تمام ماجراهای ارتداد در زمان پیامبر از این نوع بوده است و صرف انتقال از یک دین به دینی دیگر نبود. همچنان که صریح آیات قرآن دلالت دارند که اکراهی در دین نیست: "لا اکراه فی الدین". این آیه در مورد مسلمانانی نازل شد که مسیحی شدند و پیامبر صلی الله علیه و آله بعد از نزول این آیه از پیگرد و ملزم کردنِ آنان به بازگشت به اسلام نهی کرد.
فتوای ایشان که در متن مصاحبه به آن اشاره شد را می توانید از لینک زیر مطالعه نمایید:
فتوای جدید آیت الله سید حسین صدر مبنی بر جواز معاشرت با بهائیان
Add new comment