سید محمد موسوی بجنوردی، عضو تشکیلات اصلاحطلب «مجمع روحانیون مبارز»، اولین رئیس دادگاه عالی قضات با حکم آیتالله خمینی، عضو شورایعالی قضائی در دهه ۶۰ و پدر زن سید حسن خمینی، که سال پیش نیز در اظهاراتی آیتالله خمینی را اعدامهای دهه ۶۰ مبرا کرده و آنها را به فتوای آیتالله منتظری منتسب کرده بود، در گفتگوی مفصلی با خبرگزاری فارس، بهاییان را «موضوعا» از حقوق شهروندی خارج دانسته است.
این چهره شاخص اصلاحطلب، «فرمان ۸ مادهای امام خمینی» را «مدرنترین و مترقیترین حقوق شهروندی» دانسته و با اشاره به اینکه «منشور حقوق شهروندی» دولت روحانی، برگرفته از این فرمان است، در پاسخ به پرسش خبرگزاری فارس مبنی بر این که: «حقوق شهروندی را که دولت یازدهم بر تدوین آن تاکید دارد، چقدر منطبق با فرمان ۸ مادهای امام(ره) میدانید؟»، بیان داشت:
«وقتی آقای روحانی به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد و تصمیم گرفت منشور حقوق شهروندی را تدوین کند، معاون حقوقی ایشان (خانم امینزاده) از بنده نیز برای تدوین آن درخواست همکاری کرد. البته چند تن از حقوقدانان دیگر مثل مرحوم کاتوزیان هم شرکت داشتند. ما در ۵-۶ جلسه این متن را که بعدا آقای رئیس جمهور در تلویزیون آن را اعلام کرد، تدوین کردیم و روح آن را از فرمان ۸ مادهای امام(ره) گرفتیم و این فرمان را به عنوان یک دستورالعمل، پیش روی خود قرار دادیم و قدری آن را باز کردیم.»
در ادامه، خبرنگار فارس، از بجنوردی سوال کرده است که: «البته در زمان تدوین، برخی ایرادات هم به این منشور گرفته شد. مثلا اینکه وقتی گفته میشود همه شهروندان حق تحصیل دارند، آیا این حق به عنوان مثال شامل حال بهائیان هم میشود؟»، در پاسخ به این سوال، بجنوردی گفته است:
«به هیچ عنوان. بعضی مسایل نیاز به این ندارد که تخصیص بزنیم، آن کسی که با اسلام مخالف است، موضوعا خارج است. بهائی ضد اسلام است و موضوعا از این بحث خارج میشود. هیچوقت ما نمیگوییم بهایی حق تحصیل آزاد دارد، اصلا حقوق شهروندی ندارد. مسیحیان، یهودیان و زرتشتیان از حق شهروندی برخوردارند. در مجلس نماینده دارند، زیرا ادیان ابراهیمی هستند و ما با آنها تعامل داریم و نمایندگان آنها با ما دوست هستند.»
«ولایت فقیه خط قرمز است»
خبرگزاری فارس، در ادامه، با اشاره به حوادث پس از انتخابات سال ۸۸، از موسوی میپرسد: «بالاخره روش امام را که دیدهاید؟ مجمع روحانیون مبارز در ۲۳ خرداد درخواست ابطال انتخابات را داشت»؛ و او پاسخ داده:
«بعد از سخنرانی حضرت آیتالله خامنهای در نماز جمعه ۲۹ خرداد ۸۸، مجمع روحانیون برای راهپیمایی اطلاعیه داده بود. من عضو مجمع روحانیون هستم و پیغام دادم که اگر راهپیمایی کنید من از مجمع خارج میشوم و باید راهپیمایی را لغو کنید. آقای خاموشی رئیس سازمان تبلیغات که شاگرد من هست پیشم آمد و من گفتم نباید با رهبری مخالفت شود. بعد به آقای خاتمی زنگ زدم و گفتم باید اعلام کنید که مجمع روحانیون امروز راهپیمایی ندارد و ایشان نیز پذیرفتند. بعد از آن، آقای ضرغامی به من زنگ زد و گفت کاری کنید که قبل از ساعت ۲ بیانیه را بدهند تا ما در اخبار آن را اعلام کنیم. به آقای مجید انصاری زنگ زدم و گفتم من مساله لغو راهپیمایی را مطرح کردم و آقای خاتمی هم قبول کرد چون آیتالله خامنهای گفته و ما با ایشان مخالفت نمیکنیم. اطلاعیه صادر و در اخبار ساعت ۲ خوانده شد. همان روز از طرف بیت رهبری با من تماس گرفتند و تشکر کردند. به هر حال خط قرمز ما، ولایت فقیه است.»
بجنوردی در ادامه این گفتگو، در پاسخ این سوال که: «کسی هم در مجمع با این نظریه شما مخالفت کرد؟»، گفت:
«خیر، من گفتم شرعا برای ما جایز نیست و تمام افراد پذیرفتند وقتی ولایت فقیه میگوید نباید راهپیمایی کرد، ما باید تبعیت کنیم در غیر این صورت اگر کسی در این راهپیمایی کشته میشد، خونش به گردن ما میافتاد.»
پدرزن سید حسن خمینی، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه: «شما خودتان هم با موسوی و کروبی بعد از انتخابات صحبت کردید که مواضع خود را کنار بگذارند و از طریق قانونی کار را دنبال کنند؟»، گفت:
«راستش من هیچ ملاقاتی نداشتم و هیچ صحبتی نیز نکردم و اگر ملاقات میکردم، حتما میگفتم. مسلما سوءاستفادههایی هم شد و برخی ضد انقلابیون از آن استفاده کردند، کسی که دوست انقلاب است و در خط امام خمینی(ره) است هیچوقت نمیخواهد کشور دچار اضطراب شود و به نابودی سوق پیدا کند. نباید همه قضایای بعد از انتخابات را گردن اصلاحات بیندازیم، اصلاحات بچههای همین انقلاب و امام(ره) بودند. یک عدهای که همیشه سوءاستفاده میکردند از این جریان نیز استفادههایی بردند. مجمع روحانیون مبارز، سید محمد خاتمی، آقای موسوی خوئینیها همگی اعلام کردند که چون خواسته رهبری این است، بر ما جایز نیست. او الان رهبر انقلاب است و نباید تضعیف شود، حتی اگر عقیدهمان نباشد باید اطاعت کنیم.»
لازم به توضیح است، چنانچه در آغاز گزارش ذکر شد، سال پیش، موسوی بجنوردی در گفتگویی با وبسایت «جماران» اظهار داشت: «اصلا امام حکم اعدام برای مفسد فیالارض را قبول نداشت...؛ چون اصرار برخی از بزرگان این بود که برخی که مستحق اعدام هستند، اعدام شوند، امام به فتوای آقای منتظری [اعدام مفسد فی الارض] ارجاع میدادند؛ اما هیچ وقت یادم نمی آید که حکمی را که به عنوان مفسد فی الارض باشد، امضاء کرده باشیم.»
Add new comment