شهروندان بهایی در ایران از آزادیهای مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد.
یلدا فیروزیان، بهنام اسکندرانی و اردشیر فناییان، سه شهروند بهایی ساکن سمنان در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ۹۸ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. مامورین در زمان بازداشت تعدادی از وسایل شخصی این شهروندان را ضبط کرده و با خود بردند. لازم به ذکر است اردشیر فنائیان یکی از بازداشت شدگان پیشتر نیز در سال ۹۲ به ۸ ماه حبس تعزیری محکوم و در تاریخ ۱۸ دی ماه همان سال جهت تحمل حبس بازداشت شده بود. علیرغم لغو قانون دستگیری مشمولین نظام وظیفه، در دوران حبس به حکم قضایی از وی تعهد گرفته شده بود که پس از پایان محکومیت جهت انجام خدمت نظام وظیفه خود را معرفی کند. این سه شهروند بهایی در تمام دوران محکومیت و بازداشت خود از حق داشتن وکیل محروم بودند. یک منبع نزدیک به خانواده این شهروندان بهایی گفته است: “علیرغم ارسال پرونده این شهروندان به دادگاه انقلاب سمنان با دخالت نهادهای امنیتی از آزادی موقت آنان جلوگیری شده و به صورت بلاتکلیف در انتظار برگزاری دادگاه هستند. با توجه به موضوع ضرب و شتم آقای اسکندرانی توسط دو زندانی دیگر در دوران بازداشت، از آزادی و ملاقات به جهت از بین رفتن آثار ضرب و شتم و بازجویی های تحت فشار جلوگیری به عمل آمد”. بازپرس پرونده به نام «رامه» که بازداشت این سه تن در تاریخ ۱۰ اردیبهشت به حکم او انجام شده، به دو تن از بازداشتشده ها با عنوان این که بازجوییها به پایان نرسیدهاند و تحقیقات کامل نیستند، اجازه ملاقات رسمی و تماس تلفنی با خانودههایشان را نداد.
یکی از نزدیکان اردشیر فنائیان در رابطه با وضعیت این زندانی بهائی به «ایرانوایر» گفت: «"محمدعلی فنائیان"، پدر اردشیر در روز پنجشنبه ۱۶ خرداد به دلیل بیماری کلیوی در بیمارستان درگذشت. در همان روز، با اصرار و پیگیری خانواده فنائیان، اداره اطلاعات اجازه میدهد تا اردشیر تحت الحفظ برای ملاقات پدر به بیمارستان برود اما وقتی ماموران او را به بیمارستان میبرند، پدرش ساعتی قبل فوت کرده بود و اردشیر فقط امکان ملاقات چند دقیقهای با سایر اعضای خانوادهاش را پیدا میکند. در این دیدار، اردشیر به خانوادهاش گفته بود که او را در هفته قبل، در زمانی که کسی از بستگانش بالای سر پدر نبوده است، به بیمارستان بردهاند و او با پدرش ملاقات کرده است. ولی مرحوم فنائیان به دلیل وخامت وضعیت جسمانی، این ملاقات را به خاطر نداشته است و تا پیش از مرگ، همواره نام اردشیر را به زبان میآورده و منتظر دیدار با فرزند زندانی خود بوده است. متاسفانه با این که ماموران قول دادند تا اردشیر را برای خاکسپاری پدرش بیاورند ولی به وعده خود عمل نکردند و بعد از دیدار در بیمارستان، خانوادهاش هیچ خبری از او ندارند.»
مادر اردشیر هم چندی قبل از بازداشت فرزندش بر اثر سانحه تصادف جانش را از دست داده بود. این جوان بهائی در اوایل دهه ۶۰ خورشیدی که صدها شهروند، از جمله پدر و مادر او به اتهام پیروی از آیین بهائی بازداشت و زندانی بودند، در زندان متولد شد. اردشیر طی سالهای ۱۳۹۲-۱۳۹۱، یک دوره محکومیت ۹ ماه حبس تعزیری را به اتهام «تبلیغ علیه نظام تحت عنوان تبلیغ بهائیت» در اداره اطلاعات و زندان سمنان گذراند.
یکی دیگر از بازداشتشدهها «بهنام اسکندریان»(۲۵ ساله) نام دارد. این فرد که مانند بسیاری از شهروندان بهائی، از تحصیلات دانشگاهی محروم بوده است، با مادر و دو خواهرش در سمنان زندگی میکند. بهنام پدرش را در سن کودکی بر اثر تصادف از دست داده است. شش روز پس از بازداشت، او در یک تماس تلفنی کوتاه به خانوادهاش اطلاع داده بود که مورد ضرب وشتم قرار گرفته است و از خانوادهاش درخواست دو میلیون تومان پول نقد کرده بود تا برای او به زندان ببرند. پس از مراجعه خانواده اسکندریان به زندان، مشخص شد که بهنام را از سلول انفرادی اداره اطلاعات به قرنطینه زندان منتقل کردهاند که او در آن جا با دو فرد معتاد به مخدر شیشه هم سلول میشود. آن زندانیان از او اخاذی میکردند و چون بهنام پولی همراه نداشته است، او را به شدت کتک میزدند. خانواده اسکندریان وقتی از این ماجرا مطلع میشوند، درخواست معاینه پزشک قانونی برای فرزندشان میدهند که به دلیل بالغ بودن بهنام، درخواست آنها رد میشود.
یکی از نزدیکان بهنام اسکندریان در همین رابطه به «ایرانوایر» میگوید: «در اواخر خرداد ماه، بهنام پس از یک تماس تلفنی با خانوادهاش، یک ملاقات ۱۰ دقیقهای هم در۲۷ خرداد با آنها داشت. در این ملاقات کوتاه که با حضور یک مأمور انجام شد، در طول زمان ملاقات، فرد مزبور به طور مرتب از بهنام خواسته بود تا جریان کتک خوردنش را برای خانوادهاش تعریف کند. اما بهنام گفته بود در روزهای اول پس از دستگیری، از اداره اطلاعات به زندان منتقل میشود و در آن جا یکی از هم سلولیهایش که مواد مخدر استفاده کرده بود، او را قاتل مادرش صدا میکند و به همراه همسلولی دیگر، بهنام را به شدت کتک میزنند. پس از نصف روز، بهنام را دوباره به اداره اطلاعات برمیگردانند.»
نکتهای که تعجب خانواده اسکندریان را در برداشت، این است که با گذشت بیش از ۵۰ روز از دستگیری بهنام به بهانه تمام نشدن بازجوییها و تکمیل پرونده، اجازه تماس تلفنی و ملاقات به او نمی دادند ولی پس از پنج روز، بهنام را به مدت نصف روز به زندان منتقل میکنند. در حالی که طبق روال معمول، بازداشتشده ها پس از پایان بازجویی، از بازداشتگاه اداره اطلاعات به زندان منتقل میشوند.
آخرین فرد بازداشت شده، «یلدا فیروزیان»(۲۰ساله) است. او را پس از ۲۰ روز، از اداره اطلاعات سمنان به زندان مرکزی سمنان منتقل کردند. طبق اظهارات یکی از نزدیکان وی، یلدا در طی این مدت از ملاقات کابینی مثل سایر زندانیان محروم بوده ولی اجازه تماس تلفنی روزانه با خانوادهاش داشته است.
منشی بازپرس، اتهامات این سه تن را «اقدام علیه نظام جمهوری اسلامی از طریق فعالیت تبلیغاتی و تشکیلاتی» و «عضویت در جمعیت غیرقانونی اقدام کننده علیه امنیت کشور» عنوان کرده است.
یک منبع نزدیک به خانواده این شهروند به گزارشگر هرانا گفت: “یلدا فیروزیان به شکل موقت برای یک ماه یک همسلولی داشته اما با دخالت مسئولین زندان و نهادهای امنیتی از ارتباط با اون نیز منع شده و مجددا به تنهایی در این سلول به سر می برد. وی طی این مدت دو بار همراه دیگران برای ورزش به باشگاه زندان برده شده اما به وی اجازه ارتباط و صحبت کردن با سایر زندانیان در باشگاه نیز داده نشده است”.
این منبع مطلع همچنین افزود: “زندان سمنان که پیشتر کاروانسرا بوده دارای شرایط بسیار نامناسبی بوده و مملو از حشرات موذی همچون شپش و ساس است. علیرغم پیگیری خانواده و موافقت قاضی با تماس تلفنی تحت الحفظ خانم فیروزیان، تماسهای تلفنی وی نیز اخیرا قطع شده و این موضوع در کنار شرایط بسیار بد زندان باعث افزایش نگرانی خانواده از وضعیت وی شده است”.
Add new comment